• Anlegg

Mjåvatn Dam

1100 meter over havet, med usikt over Hallingskarvet Nasjonalpark, ligger anleggsplassen Mjåvatn. YIT Infra bygger ny dam og tunnel for E-CO Energis kraftverk hvor sikkerhet og hensynet til miljøet har høyeste prioritet.

Vi bygger en ny demning ved Mjåvatn for å erstatte den gamle demningen som ble bygget på 1940-tallet. I tillegg til å bygge demningen vil YIT grave ut en tunnel i området som er rundt 500 meter lang.

Den nye demningen vil være omtrent 100 meter lang og det høyeste punktet vil være på 11 meter. Når den nye demningen er ferdig vil den gamle bli revet og en del av vannet vil bli ført inn i en tunell vi har gravd ut for å nå et kraftverk nede ved bekken.

Den 500 meter lange tunnelen ble rask gravd ut på grunn av vinterstengt anleggsområde. Av samme grunn er det blitt gjort et raskere betongarbeid med et godt samarbeid med mennesker som jobber i tunellen.

Mjåvatn ligger midt i en nasjonalpark, så alt må gjenopprettes til sin opprinnelige tilstand når prosjektet er ferdig. Den nye demningen vil ikke ha økt innvirkning på miljøet siden den vil erstatte den gamle demningen. Elven vil ha roligere vann og mindre svingninger. Dessuten vil folk ha fordel av at veiene holdes i bedre stand fordi titalls dammer i området må være tilgjengelig for service og vedlikehold.

Kunden E-CO Energi er den nest største energiprodusenten i Norge og eies av Oslo kommune.

SPEKTAKULERT DAMPROSJEKT I HALLINGDAL

 

Detaljer

Prosjektnavn
Mjåvatne
Kunde
E-CO Energi
Sted
Hallingdal, Ål Kommune
Land
Norway
År
2021
Prosjekt status
Under oppbygging
Forretningsområde
Anlegg