Velg nettsted:
Corporate site:
Historie

Historie

Nord-Europas klima stiller enorme krav til samfunnets grunnleggende struktur. Årstidsvariasjonene er store, men vi forventer at livet skal være like behagelig på den kaldeste vinteren som den varmeste sommeren. Høye krav og krevende forhold har definert YIT til hva vi er i dag – det ledende serviceselskapet med fokus på å bygge, utvikle og vedlikeholde tekniske bomiljøer og infrastrukturer.

YITs historie
YITs historie, tidslinje

1900-tallet:

YIT har røtter tilbake til 1912 da svenske AB Allmänna Ingeniörsbyrä etablerte et kontor i Helsinki. Første verdenskrig gjorde situasjonen vanskelig, så AI trakk seg tilbake fra det finske markedet. I 1920 gikk en gjeng finske forretningsmenn sammen med AI og etablerte selskapet Ab Allmänna Ingeniörsbyrä - Yleinen Insinööritoimisto Oy. Selskapet fikk et godt rykte på seg og bygget vannforsyningssystemet til de fleste byene i Finland.

Det vi i dag kjenner som YIT ble til etter en sammenslåing av Yleinen Insinööritoimisto Oy, Pellonraivaus Oy og Insinööritoimisto Vesto Oy. Pellonraivaus skaffet seg flertallet av aksjene i YIT og Vesto i 1961, men de fortsatte som konkurrenter frem til de i 1987 integrerte selskapene sammen til YIT.  

 

2000-tallet og frem til i dag

På 2000-tallet har YIT vokst til et stort internasjonalt selskap ved bedriftsanskaffelser innen både byggesystemtjenester og boligbygging. Tiåret ble preget av YITs oppkjøp av Calor Ab i Sverige, ABBs byggesystemtjenester i åtte land og byggesystemtjenestene til tyske MCE AG i seks land.

I 2008 var YIT det største utenlandske byggeselskapet i Russland. I 2010 kjøpte YIT et mindre slovakisk byggeselskap med mål om å bli en stor aktør øst i Sentral-Europa ved siden av Russland og de baltiske landene. Samme år kjøpte YIT byggesystemtjenestene til tyske Caverion, hvilket gjorde byggesystemtjenester til YITs største segment.  

I 2013 utfisjonerte YIT til to selskaper.  YIT fortsatte med boligbygging, mens byggesystemtjenestene ble drevet videre under Caverion.

 

YIT og Leminkäinen fusjonerer og PEAB kjøper YIT sin nordiske asfalt- og mineralaggregatvirksomhet

Den 1. februar 2018 slo YIT og Leminkäinen seg sammen og fortsatte virksomhetet under YIT.

Etter sammenslåingen av YIT og Leminkäinen ble vår norske virksomhet drevet under YIT Norge AS. I 2019 ble det besluttet å selge den nordiske asfalt- og mineralaggregatvirksomheten til PEAB, hvilket medførte at YIT Norge AS skiftet navn til YIT Infra Norge AS. Salget berørte Finland, Sverige, Norge og Danmark og ble fullført den 1. april 2020.

 

YIT i Norge

I Norge har vi røtter tilbake til 1895 da A/S Fjeldhammer Brug ble stiftet. Selskapet var en betydelig aktør innenfor produksjon av asfaltmutasjoner og asfaltering i Norge. A/S Fjeldhammer Brug skiftet i 1995 navn til Icopal før det i 2001 ble kjøpt opp av Leminkäinen. Etter salget av asfaltavdelingen i Norge er vårt fokusområde innenfor anlegg og infrastruktur.

Vi tilbyr og utfører tjenester innen grunn- og konstruksjonsprosjekter, tunnelarbeid og fundamentering. YIT Infra Norge har spisskompetanse innen betongarbeid i samferdsel og kraftproduksjon. Selve hjørnesteinen vår er tunnelvirksomhet, og vi har i en årrekke produsert tunneler og bergrom til alle formål. Vi utfører komplette bygningsmessige leveranser og rene fjellanlegg.