• News
  • Nyheter
  • 24.09.2017

En mekaniker gjør folk glade

Thomas Røysland Guddal tok fredag forrige uke fagprøve som anleggsmaskinmekaniker, og besto med glans. I løpet av året som lærling har Thomas fått prøve seg på et gigantisk anleggsprosjekt i Finland, og som mekaniker på verksted for asfaltmaskiner i Norge.

- Det beste med å være anleggsmaskinmekaniker er når folk klør seg i hodet og plages med maskinene sine, og du kommer og ordner opp. Du er en problemløser og en fikser. En som gjør folk glade, sier Thomas Røysland Guddal. Han er 19 år, og avla forrige fredag fagprøven som anleggsmaskinmekaniker.

I løpet av læretida har han vært mye på reisefot. - Jeg føler at jeg har vært veldig heldig. Det meste av tiden fulgte jeg et tunnellag som pendlet til et gigantanlegg i Helsinki i Finland, og karene på skiftet tok godt imot meg. Jeg tror jeg har vært innom det meste innen tunneldrift. Alt fra driving til verksted, og det som ligger imellom. Kollegene mine passet på at jeg fikk prøve meg på det meste, og året har vært både lærerikt og trivelig.

Thomas synes pendlingen ga verdifull erfaring, og gode opplevelser. - Pendlingen gjorde at vi nesten ble som en liten familie. Det har vært mye «løye» og jeg har trivdes så godt at jeg har gledet meg til å dra på jobb.

De siste månedene av læretiden var han på et verksted for Lemminkäinen Asfalt, med annen type maskinpark enn i anleggvirksomheten. - Jeg fikk nye utfordringer og bredere erfaring, men den største overgangen var kanskje ny arbeidstidsordning. Jeg trodde det kom til å bli litt trådt å gå fra 12-16-skift til å arbeide hver dag. Men, nei, folkene var så kjekke og arbeidet så interessant at jeg har gledet meg til å gå på jobb der også, sier Thomas.

Så kom imidlertid tiden da fagprøven skulle avlegges. - Fagprøven var nok det mest krevende i løpet av læretiden. Eller nei, det verste var siste uken før fagprøven, da jeg forberedte meg og bekymret meg for om jeg kunne nok. Faget har også en del teori, både det jeg hadde på skolen og det jeg har lært av kollegene mine, sier Thomas. Han besto fagprøven med glans.

Ola Kvammen er prosjektsjef for alle prosjekter under bakken i Lemminkäinen Anlegg. Han husker hvor godt inntrykk Thomas ga da han var utplasseringselev fra videregående, før han ble lærling. De gode tilbakemeldingene fortsatte å komme da Thomas begynte i lære, og det var en selvfølge å tilby Thomas fast jobb da læretiden var over.

- Lærlinger er veldig viktig for rekrutteringen til både bransjen som helhet, og til oss som selskap. Vi vil satse enda mer på lærlinger fremover, og ønsker alltid å ha lærlinger som en del av staben vår. Vi er veldig glade for å få Thomas med oss videre. Gratulerer med fagprøven, Thomas, og velkommen på laget, avslutter Kvammen.